Postat la 19.03.2020
Trebuie sa intelegem lucrurile in realitatea lor pentru a evita eroarea si a comite greseli. Cand spun greseli, ma refer la pierderea timpului slabind, iar apoi kg sa inceapa sa recidiveze.
Fiind vorba despre omul supraponderal sau cel obez, este evident ca trebuie eliminate kg de grasime din corp. Corectitudinea slabirii este data de calitatea dietei ce necesita asigurarea tuturor nutrientilor necesari pentru a pierde exclusiv grasime, fara pierderi de masa musculara si pentru a nu crea carente a anumitor macronutrienti sau minerale esentiale organismului.
Pierderea kilogramelor se va realiza cu relativa usurinta, insa ce folos daca dupa terminarea unui program de dieta kilogramele se vor acumula in nou?
Imaginati-va situatia in felul urmator. Sunteti ca o cada plina de apa cu robinetul inca deschis. Luam un pahar (dieta) si tot scoatem apa intr-un ritm mai alert decat curgerea apei din robinet. In final reusim sa scoatem apa (grasimea) din cada si spunem “am reusit!”, totusi robinetul inca e deschis si oricat de scazuta ar fi presiunea el continua sa umple cada in ritmul sau astfel cada va fi din nou plina.
Concluzia este ca trebuie privit mai in adancul problemei pentru a reusi ceva cu adevarat calitativ si durabil. Trebuie sa depistam cauza care a dus la acumularea kilogramelor, sa o tratam in acelasi timp in care realizam procesul de slabire, astfel sansele de mentinere sunt semnificative.
Cauzele ingrasarii sunt multiple si fiecare necesita abordarea potrivita. Fie ca vorbim de cauze medicale cum ar fi dereglari hormonale si metabolice, o tiroida bolnava, fie ca vorbim de cauze psihologice precum mancatul compulsiv pe baza de stress sau anxietate, fie ca este vorba de o alemtatie haotica. Toate acestea si altele necesita vindecarea, tratarea lor sau cel putin tinerea sub control (in cazul tiroidei) pentru a reusi sa mentinem rezultatul muncit.
Sunt de acord ca instinctul ne impinge sa ne gandim la slabire, ca privim oglinda si nu ne aduce multumire sinsatisfactie. Dar trebuie sa intelegem ca fara a depista si elimina cauza ingrasarii, acel proces de slabire este unul superficial. Eforturile vor fi mai mari decat usurinta cu care kilogramele se vor acumula din nou.
Ce rol are metabolismul? De ce este lent?
Metabolismul este extrem de important pentru organismul nostru. Vorbim inca de la primele etape ale digestiei prin masticatie si pana la absorbtia nutrientior in organism si eliminarea rezidului prin scaun. Acest metabolism este foarte alert in primi ani de viata fapt ce contribuie la dezvoltarea fizica a copiilor.
Metabolismul bazal reprezinta numarul de calorii zilnice pe care trebuie sa il consumam pentru a ne mentine greutatea, pentru a trai propriu-zis. Acest metabolism reprezinta caloriile necesare zilnice fara conditia efortului fizic sau intelectual. Desigur, fiecare activitate consuma energie/calorii astfel ca va trebui sa consumam mai multe calorii decat ne spune metabolismul bazal pentru a ne mentine greutatea. Daca vom cosuma mai putine vom slabi, iar daca vom consuma mai mult vom lua in greutate. Aceasta luare sau scadere in greutate nu se refera numai la tesutul adipos ci si la tesutul muscular si fluidele din corp. Metabolismul este influentat si de nivelul hormonal, acest lucru explica de ce barbatii pot ajunge la un procentaj de grasime mai scazut decat ajung femeile. Desi atat barbatii cat si femeile au testosteron si estrogen, cantitatea lor este semnificativ opusa in functie de sex. Barbatii au nuvelul de testosteron mult mai crescut decat femeile, iar estrogenul se gaseste in proportie mica. Testosteronul este cel ce “grabeste” metabolismul si intensifica arderea grasimilor, iar estrogenul duce la retentie de apa si depozitarea celulelor adipoase.
Metabolismul incetineste si aceasta este una din majoritatea cauzelor pentru care oamenii se ingrasa. Acesta incetineste fiziologic odata cu inaintarea in varsta, patologic in diferite disfuncii hormonale, anumite boli, etc. Aceste lucruri sunt de multe ori inevitabile si netratabile. Problema este ca acest metabolism il putem influenta si noi prin obiceiurile noastre.
Cumostem faptul ca putem accelera metabolismul prin diferite metode (alimentare, exercitii fizice), dar in egala masura il putem incetinii favorizand ingrasarea.
Principala cauza prin care putem sa ne incetinim metabolismul este mancatul rar. Una sau doua mese pe zi nu ne vor ajuta niciodata sa slabim, din contra ne vor “ajuta” sa acumulam tesut adipos. Tot corpul nostru, toate actiunile si reactiile organismului nostru sunt coordonate de creier. Atunci cand mancam rar, creierut transmite semnale corpului dictandu-i ce sa faca pentru a se conserva. “Tot ce mananca depune sub forma de grasime sa traiesti mai mult ca ne da de mancare atat de rar incat cine stie cand ne mai da?!”, pe intelesul nostru asta “spune” creierul corpului sa faca, astfel el se va supune. Fiziologi, corpul va arde intai masa musculara, apoi grasimea conservata.
Mai mult decat atat, o alta explicatie pentru faptul ca mancatul rat ne ingrasa, la fel de logica este cea prin care 60% din caloriile necesare zilnice se consuma prin procesul de digestie. Astfel, mesele dese ajuta la accelerarea metabolismului si la consumul caloriilor. Creierul ii cere corpului sa metabolizeze pentru ca stie ca va urma o noua masa curand si nu se “teme” ca nu va primi hrana.
In fond explicatile sunt simple si logice insa miturile si impartasirea de sfaturi din nestiinta sunt mai repede incercate de cei in situatiile date.
Un alt mod deosebit de important prin care contribuim la incetinirea metabolismului il reprezinta dietele prost gandite. Dietele luate de pe internet, dietele foarte restrictine, nepersonalizate si/sau repetitive (in care de repeta aceeasi saptamana pana la sfarsit).
Cand incepem o dieta, de regula vorbim despre un metabolism mai lent. Scopul nostru, pe langa infaptuirea slabirii, este de a accelera metabolismul pentru a avea durabilitate odata realizata slabirea. Aceste diete nu fac decat sa supuna organismul unui stress si il determina sa incetineasca rata metabolica. Consecinta acestui fapt este ca la un moment dat corpul nu mai raspunde la dieta respectiva sau desi s-a reusit slabirea, kilogramele incep sa se acumuleze in mod rapid odata cu revenirea la un stil de viata cotidian.
Din proprie experienta va spun, toti cei ce au facut celebrele diete pe care le gasiti pe internet sunt oameni foarte inteligenti. Ei sunt veleitati ai nutritiei, oameni cu descoperiri si contributii mari in acest domeniu. Acesti oameni “iti dau” prin acea dieta o parte din programul lor, o parte din strategia lor pentru a vedea ca functioneaza ca ulterior sa le ceri ajutorul contra cost, ceea ce e perfect normal si sanatos. Asadar, cine ti-ar da totul pe tava gratuit?! Sigur ca nimeni. Acesti oameni iti prezinta prin acea dieta modul lor de abordare pentru a vedea daca esti compatibil sau nu cu modul lor de a te ajuta sa slabesti.
Intr-o dieta programele alimentare trebuie personalizate in functie de nevoile, necesitatile si posibilitatile fiecarui om. Fie ca e casnic, sportiv, face munca de birou sau lucreaza in ture de noapte, toata lumea trebuie sa reuseasca sa slabeasca daca isi doreste. Datoria medicului sau nutritionistului la care se apeleaza in vederea ajutorului este de a crea o dieta pentru pacient pe care sa o poata tine atat din punct de vedere psihologic cat si din punct de vedere financiar, de a obtine rezultatul maxim posibil cu minimul de efort si de a-l sustine moral pe tot parcursul programului oferindu-i sprijinul sau.
Pe langa toate acestea, menirea medicului sau a nutritionistului este de a contribui prin programul dat la accelerarea metabolismului si a incerca sa transforme dieta care incepe si se incheie la un moment dat, intr-un stil de viata sanatos si echilibrat.
Este adevarat ca ne nastem cu un tip somatic diferit, sunt endomorfi cei cu o constitrie slaba, cu incheieturi subtiri, cei ce nu se ingrasa deloc repede si au un metabolism foarte activ. Pe de alta parte sunt ectomorfii, cei cu constitutie solida, incheieturi groase, ososi, iar metabolismul lor este mai lent. Aceasta este o chestiune ereditara, mostenire genetica cu care venim pe lume. Mentionez acest aspect deoarece multi sunt demoralizati ca s au nascut cu gena in care constitutia este solida. Chiar si in acest caz slabirea se realizeaza la fel ca la oricine, tipul somatic nu influenteaza cu nimic rezultatele ce urmeaza sa apara odata ce indeplinim conditile necesare precum vointa, consecventa, disciplina si determinarea.
Vitaminele si mineralele ingrasa?
Foarte multi oameni, in special sexul feminin se feresc de a folosi suplimente nutritive de teama a nu se ingrasa. Sunt de acord si sustin neapelarea la substante sintetice, nu pentru ca ar conduce la ingrasare, ci pentru ca nu sunt benefice sanatatii. Totusi un complex de vitamine si minerale nu trebuie sa lipseasca din rutina zilnica fie ca vorbim despre slabit sau pur si simplu un stil de viata sanatos.
De multe ori corpul nu absoarbe din alimentatie necesarul zilnic al tuturor nutrientilor asftel ca suplimentarea este esentiala. Un complex de vitamine si minerale ne ofera “linistea” ca am acoperit necesarul zilnic, dar niciodata nu vor inlocui hrana solida.
Vitaminele si mineralele nu ingrasa, nu creste pofta de mancare in mod direct. Majoritatea oamenilor nu au semnalat astfel de simtome, iar cei ce au facut-o consider ca este mai mult un efect psihologic. Mai mult decat absorbtia incompleta a tuturor vitaminelor si mineralelor este faptul ca zi de si pierdem cantitati uneori insemnate prin transpiratie (in special vara) astfel trebuie sa le “recuperam. Aceste complexuri despre care vorbim vor contribui la o stare buna fizica si psihica. Cand organismul are parte de tot ceea ce are nevoie functionalitatea lui este optima.