Postat la 21.06.2023
Copiii au nevoie de spațiu și oportunitatea de a se dezvolta independent pentru a-și forma personalitatea și a-și descoperi propriile capacități. Ca părinte, poți susține această dezvoltare prin intermediul atitudinii tale și a relației pe care o construiești cu copilul tău.
Este important să îți arăți sprijinul și să încurajezi copilul să se simtă puternic și capabil. Apreciază micii săi realizări și fă-l să se simtă mândru de ele. Evită să faci comparații defavorabile între copilul tău și alți copii sau frații săi. Încearcă să găsești zilnic motive de a-l lăuda pentru reușitele sale, chiar și cele mici. Un zâmbet admirativ, o îmbrățișare și un sărut pot fi modalități simple, dar eficiente, de a-i arăta aprecierea.
Disciplina este, de asemenea, importantă în creșterea și educarea copilului. Disciplinează-l într-un mod adecvat, astfel încât să învețe să aleagă comportamente acceptabile și să dezvolte autocontrolul. Pentru a avea succes în acest sens, este esențial să fii consecvent cu regulile impuse și așteptările pe care le ai de la copil. Incoerența în atitudinea ta, trecând de la o zi prea tolerantă la alta autoritară, poate crea confuzie în mintea copilului și poate duce la nesiguranță în privința așteptărilor.
În contextul actual, mulți părinți petrec puțin timp cu copiii lor din cauza programelor încărcate și a obligațiilor casnice. Cu toate acestea, încearcă să prioritizezi timpul petrecut cu copilul tău. Amână unele dintre sarcinile casnice și folosește acele minute pentru a interacționa cu copilul. Joacă-te cu el dacă este un bebeluș, discută cu el despre ceea ce îl preocupă dacă este mai mare, sau implica-l în activitățile casnice în funcție de vârsta lui. Găsește un weekend în care să aveți un program special doar voi doi.
Ca părinte, ești un model pentru copilul tău. Comportamentul și atitudinea ta sunt observate și imitate de către copil. Cultivă în el sentimente de respect, prietenie, onestitate, bunătate, toleranță și dorința de a ajuta fără așteptări de recompense materiale. Asigură-te că îți modelezi comportamentul în concordanță cu valorile și atitudinile pe care dorești să le promovezi în relația cu ceilalți.
Comunicarea este esențială în relația cu copilul tău. Ajută-l să înțeleagă de ce anumite comportamente sunt importante și încercați împreună să găsiți soluții la problemele care apar. Fii deschis la sugestiile copilului și încurajează-l să participe la luarea deciziilor, când este potrivit. Participarea lui activă poate facilita acceptarea sarcinilor și îl poate motiva.
Concentrează-te pe aspectele cheie ale educației copilului tău și evită abordarea prea multor probleme simultan. Dacă încerci să rezolvi prea multe lucruri odată, este posibil să te simți frustrat și să nu obții rezultatele dorite.
Nu uita să adaptezi abordarea ta în funcție de vârsta copilului. Copiii mici și preșcolarii sunt foarte curioși și tentațiile din mediul lor sunt numeroase. Interzicerea tuturor acțiunilor poate avea un impact negativ asupra dezvoltării lor. În schimb, poți organiza spațiul de joacă și locuința astfel încât copilul să nu aibă acces la obiecte periculoase. Dacă se confruntă cu situații de risc, încercă să rămâi calm și să-l ajuți să se calmeze, oferindu-i un loc sigur și liniștit. Evită să îl lovești sau să ameninți cu pedepse corporale, deoarece astfel de comportamente pot avea efecte negative și nu îi ajută să înțeleagă legătura dintre acțiunile lor și pedepsele fizice.
Pe măsură ce copilul crește, în jurul vârstei de 3-6 ani, începe să înțeleagă consecințele acțiunilor sale. Este important să discuți regulile familiei cu el și să îi oferi înțelegere și recunoaștere atunci când se comportă în mod adecvat.
Dacă întâmpini dificultăți în abordarea unor comportamente nesănătoase ale copilului, este util să îl scoți din mediul respectiv pentru câteva minute și să îl plasezi într-un spațiu sigur, fără stimulente distractive, pentru a se calma.