Postat la 19.06.2023
Colesterolul este un compus lipidic prezent în sângele fiecărei persoane. Acesta este sintetizat în principal de ficat și este, de asemenea, introdus în organism prin dieta, fiind prezent exclusiv în grăsimile de origine animală. Deși colesterolul este adesea considerat un lucru rău, el are un rol vital în organism și îndeplinește diverse funcții pentru menținerea sănătății optime.
Principalele patru roluri ale colesterolului sunt următoarele:
Colesterolul nu se limitează la aceste patru roluri principale și mai îndeplinește și altele. Printre rolurile secundare ale colesterolului se numără întărirea sistemului imunitar, protejarea sistemului cardiovascular și muscular, creșterea, dezvoltarea și cicatrizarea țesuturilor, precum și un rol asemănător cu cel al substanțelor antioxidante.
Există două tipuri principale de colesterol: colesterolul bun (HDL) și colesterolul rău (LDL). Colesterolul bun, HDL, colectează colesterolul de la nivelul țesuturilor și îl transportă înapoi la ficat, eliminând excesul de grăsimi și colesterol depus pe pereții vaselor de sânge. Pe de altă parte, colesterolul rău, LDL, transportă colesterolul de la ficat către alte țesuturi și, în cazul unui exces, se poate depune pe pereții vaselor de sânge, îngreunând circulația și crescând riscul de boli cardiovasculare grave.
Pentru a verifica nivelurile de colesterol, este necesară efectuarea unui profil lipidic sau lipidogramă, care include măsurarea colesterolului total, a LDL, a HDL și a trigliceridelor din sânge. Valorile normale pentru acești parametri sunt următoarele: colesterol total sub 200 mg/dl pentru a fi în limitele normale, LDL sub 100 mg/dl pentru a fi optim, HDL peste 60 mg/dl (cu cât este mai mare, cu atât mai bine), iar trigliceridele sub 150 mg/dl. Aceste valori pot varia la copii și la femeile însărcinate.
Colesterolul crescut poate fi cauzat de aportul excesiv de colesterol din alimentație și de factori de risc precum alimentația bogată în grăsimi, consumul excesiv de alcool, obezitatea, fumatul, sedentarismul, cauze genetice, înaint.