Dietă

Legumele marinate: Întărește-ți sistemul digestiv și imunitatea cu această dietă

Postat la 07.06.2023


La prima vedere, poate părea o dietă banală, dar nu este deloc așa. O cură cu legume marinate este binevenită în orice perioadă a anului și aduce numeroase beneficii pentru sănătate. Legumele marinate peste noapte sunt o opțiune excelentă pentru întărirea sistemului digestiv și a imunității. Ele sunt bogate în probiotice, esențiale pentru buna funcționare a sistemului digestiv și întărirea imunității.


Marinarea legumelor peste noapte nu este la fel ca murarea clasica a legumelor. În timpul procesului de marinare, legumele nu-și pierd nutrienții, ba dimpotrivă, își măresc proprietățile nutritive. Ele nu se confundă cu murăturile care necesită săptămâni pentru a fi gata și sunt nelipsite de pe masa în zilele cu temperaturi scăzute.

Pentru a marina legumele, putem folosi o marinadă bogată în condimente și ierburi aromatice, în stil asiatic. Legumele se taie de obicei în rondele, iar marinada poate include ingrediente precum patrunjel, mărar, leuștean, zeamă de lămâie, ulei de măsline, oțet balsamic sau de mere, sare, piper, oregano, busuioc, rozmarin și usturoi.


Iată câteva idei de mâncăruri pe bază de legume marinate peste noapte:

  1. Frigărui de legume marinate în stil mediteranean:
  • Ingrediente:
    • Ciuperci champignon
    • Ardei gras roșu
    • Ceapă roșie
    • Ardei iute fără sâmburi
    • Roșii cherry
    • Dovlecei
    • Ardei gras galben sau verde
  • Marinadă:
    • Patrunjel proaspăt tocat
    • Mărar proaspăt tocat
    • Leuștean proaspăt tocat
    • Zeamă de lămâie
    • Ulei de măsline
    • Oțet balsamic sau de mere
    • Sare și piper după gust
    • Oregano, busuioc și rozmarin uscate după gust
    • Usturoi tocat sau pudră de usturoi (opțional)
  • Mod de preparare:
    1. Taie legumele în bucăți potrivite pentru frigăruie.
    2. Amestecă toate ingredientele pentru marinadă într-un bol.
    3. Pune legumele într-un recipient și toarnă marinada peste ele. Amestecă bine pentru a acoperi legumele în marinadă.
    4. Lasă legumele să se marineze în frigider peste noapte sau cel puțin câteva ore.
    5. Înfășoară legumele pe frigărui și grătar sau coace-le în cuptor până devin ușor rumene.
  1. Tocăniță de ciuperci marinate:
  • Ingrediente:
    • Ciuperci champignon
    • Usturoi
    • Ceapă galbenă
    • Ceapă verde
    • Pătrunjel
    • Cimbru
    • Oregano
    • Coriandru
    • Ulei de măsline
    • Oțet balsamic
    • Oțet de mere
    • Zahăr
    • Sare și piper după gust
  • Mod de preparare:
    1. Taie ciupercile în bucăți mai mari sau lasă-le întregi, în funcție de preferințe.
    2. Într-o tigaie, încinge uleiul de măsline și adaugă ceapa galbenă și ceapa verde. Călește-le până devin aurii.
    3. Adaugă ciupercile și usturoiul în tigaie și gătește-le până ciupercile își reduc volumul și devin moi.
    4. Adaugă restul condimentelor și aromele, precum cimbrul, oregano și coriandrul. Amestecă bine.
    5. Toarnă oțetul balsamic și oțetul de mere în tigaie și adaugă puțină apă. Adaugă și o linguriță de zahăr, sare și piper după gust.
    6. Lasă toată compoziția să fiarbă la foc mic până se formează un sos consistent.
    7. Servește tocanița caldă garnisită cu pătrunjel proaspăt tocat.
  1. Salată detox de morcovi:
  1. Ingrediente:
    • Morcovi tăiați rondele subțiri
    • Ceapă galbenă
    • Ceapă roșie
    • Ardei iute fără sâmburi
    • Zeamă de lămâie
    • Ulei de măsline
    • Oțet de mere
    • Oțet balsamic
    • Sare și piper după gust
    • Puțin pătrunjel proaspăt tocat
  2. Mod de preparare:
    1. Amestecă morcovii tăiați subțiri cu ceapa galbenă, ceapa roșie și ardeiul iute într-un bol.
    2. Într-un alt bol, prepară un dressing din zeamă de lămâie, ulei de măsline, oțet de mere, oțet balsamic, sare și piper.
    3. Toarnă dressingul peste morcovi și amestecă bine pentru a combina ingredientele și a le acoperi cu dressing.
    4. Lasă salata să stea în frigider timp de cel puțin o oră sau peste noapte pentru a permite aromele să se îmbine.
    5. Servește salata detox de morcovi presărată cu pătrunjel proaspăt tocat ca garnitură.
    6. Amestecă morcovii tăiați subțiri cu ceapa galbenă, ceapa roșie și ardeiul iute într-un bol.
    7. Într-un alt bol, prepară un dressing din zeamă de lămâie, ulei de măsline, oțet de mere, oțet balsamic, sare și piper.
    8. Toarnă dressingul peste morcovi și amestecă bine pentru a combina ingredientele și a le acoperi cu dressing.
    9. Lasă salata să stea în frigider timp de cel puțin o oră sau peste noapte pentru a permite aromele să se îmbine.
    10. Servește salata detox de morcovi presărată cu pătrunjel proaspăt tocat ca garnitură.
    11. morcovii tăiați subțiri cu ceapa galbenă, ceapa roșie și ardeiul iute într-un bol.
    12. Într-un alt bol, prepară un dressing din zeamă de lămâie, ulei de măsline, oțet de mere, oțet balsamic, sare și piper.
    13. Toarnă dressingul peste morcovi și amestecă bine pentru a combina ingredientele și a le acoperi cu dressing.
    14. Lasă salata să stea în frigider timp de cel puțin o oră sau peste noapte pentru a permite aromele să se îmbine.
    15. Servește salata detox de morcovi presărată cu pătrunjel proaspăt tocat ca garnitură.