Dieta 2 Dietă

Rolul Alimentele Bogate în Amidon în Rutina Zilnică

Postat la 08.05.2023

Introducere

Alimentele bogate în amidon sunt principală sursă de carbohidrați dintr-o dietă echilibrată, care asigură necesarul zilnic de nutrienți. Organismul utilizează amidonul pentru a furniza glucoza celulelor, însă sursa acestui carbohidrat complex este și ea importantă, întrucât trebuie să dețină și o valoare nutrițională crescută, pentru a fi cu adevărat benefică. De pildă, dulciurile și alimentele din făină procesată conțin și ele amidon, însă nu au alți nutrienți esențiali de oferit. Alegeți cu atenție produsele bogate în amidon, printr-o bună cunoaștere a proprietăților acestora.

Rolul Amidonului în Nutriție

Amidonul este constituit din lanțuri lungi și complexe de zaharuri simple, de aceea este inclus în categoria carbohidraților complecși, despre care se credea în trecut că nu cresc semnificativ nivelul glicemiei în sânge. Recent, cercetătorii au descoperit că unele alimente bogate în amidon pot crește indicele glicemic chiar mai mult decât unele zaharuri, fiind transformate cu rapiditate în zahar după consum.

Într-o dietă bazată pe un aport scăzut de carbohidrați, țelul principal este evitarea alimentelor care cresc nivelul glucozei în sânge, așa cum sunt produsele bogate în amidon. Noile studii de specialitate au scos în evidență, însă, faptul că nu toate tipurile de amidon au același efect asupra organismului. Unele dintre ele sunt digerate foarte rapid și produc creșterea bruscă a glicemiei, pe când altele sunt digerate lent, având un efect minor asupra indicelui glicemic. Mai mult decât atât, amidonul rezistent nu este digerat în intestinul subțire și nu crește aproape deloc nivelul glicemiei.

Prin urmare, cu cât cantitatea de amidon ușor digerabil dintr-un aliment este mai mare, cu atât crește indicele glicemic al produsului în cauză. Principalele beneficii aduse de alimentele cu conținut ridicat de amidon sunt:

  • creșterea nivelului de energie;
  • suplimentarea aportului zilnic de nutrienți esențiali;
  • asigurarea aportului optim de fibre, calciu, fier și complexul de vitamine B;
  • menținerea senzației de sațietate pe termen lung.

Alimente cu conținut ridicat de amidon

Cartofii

Cartofii sunt o primă sursă importantă de amidon, furnizând totodată și fibre, vitamine B și potasiu. Aceste legume conțin totodată circa 15 grame de vitamina