Dieta 2 Dietă

Cum dietele restrictive pot afecta sănătatea noastră?

Postat la 28.04.2023

Multe persoane își doresc să slăbească și, din această cauză, recurg la diferite diete și programe pentru a pierde în greutate. Cu toate acestea, este important să înțelegem modul în care dietele restrictive ne pot afecta sănătatea și să adoptăm o abordare echilibrată și sănătoasă pentru a pierde kilogramele în plus.


Diete precum cea keto, Atkins sau Dukan implică eliminarea sau limitarea unor alimente sau grupuri alimentare, ceea ce poate duce la privarea organismului de nutrienți esențiali.


În plus, dietele restrictive sunt greu de urmat pe termen lung și pot duce la efectul yo-yo, în care kilogramele pierdute sunt recuperate, iar uneori chiar depășite.


Pe lângă acestea, curele de slăbire pot afecta nivelul de cortizol din organism, un hormon datorat stresului ce poate crește tensiunea arterială, afecta sistemul imunitar și cauza acumularea de grăsime în zona abdominală.


Atunci când pierdem în greutate, celulele adipoase încep să se micșoreze și să elibereze grăsimi și hormoni în fluxul sanguin, ceea ce poate afecta sănătatea metabolică și a ficatului.


Este important să alegem cu atenție dietele și programele de slăbire și să optăm pentru cele care sunt sigure și sustenabile pe termen lung. Înainte de a începe o cură de slăbire, este recomandat să consultăm un medic sau un nutriționist pentru a ne asigura că suntem sănătoși și pentru a primi indrumări personalizate privind dieta și exercițiile fizice.


În concluzie, dietele restrictive pot avea efecte negative asupra sănătății noastre. Pentru a pierde în greutate într-un mod sănătos și echilibrat, este important să includem în alimentația noastră alimente nutritive și să practicăm exerciții fizice regulate.