Dieta 2 Dietă

Sucurile, aliați sau dușmani pentru sănătate? Descoperă cele mai benefice și cele mai nocive sucuri pentru organismul tău.

Postat la 27.04.2023

Sucurile naturale din fructe și legume reprezintă o sursă importantă de vitamine, minerale și fitonutrienți, fiind recomandate într-un regim de viață sănătos. Totuși, nu toate sucurile sunt benefice pentru sănătate, unele fiind bogate în zaharuri și aproape lipsite de nutrienți esențiali.

Specialiștii în nutriție de la Universitatea din California (Los Angeles) au întocmit un top al celor mai sănătoase sucuri, primele cinci poziții fiind ocupate de suc de rodii, suc de afine, suc de acai, suc de noni și suc de cireșe.

Sucul de rodii, de exemplu, este bogat în antioxidanți care protejează celulele creierului și are proprietăți anticancerigene, reducând recurența cancerului de prostată. Sucul de afine conține substanțe utile în prevenirea tulburărilor de memorie care apar odată cu înaintarea în vârstă. Sucul de acai, originar din America de Sud, are o concentrație mai mare de antioxidanți decât merișoarele, afinele, căpșunile sau murelele, ajutând organismul să își mențină celulele sănătoase. Sucul de cireșe este benefic prin proprietățile sale antiinflamatorii la nivel muscular, dar și prin aportul consistent de antioxidanți.

În ceea ce privește sucurile de legume, acestea sunt cele mai sănătoase, deoarece au o compoziție redusă de zahăr și furnizează mai puține calorii în comparație cu sucurile de fructe. Sucul de roșii conține licopen, un colorant roșu cu proprietăți antitumorale în cazul cancerului de prostată, vezica urinară, pancreas, sân, plămâni sau piele, și poate fi util în prevenirea și oprirea din evoluție a cancerului ovarian, intestinal, cervical sau uterin. Sucul de țelină reglează tensiunea arterială la pacienții hipertensivi, iar fibrele din toate sucurile de legume induc rapid senzația de sațietate și îmbunătățesc digestia.

Pe de altă parte, băuturile carbogazoase, cocktailurile din fructe sau energizantele se numără printre cele mai nocive sucuri pentru sănătate, deoarece furnizează zaharuri în exces și aproape deloc nutrienți esențiali. În concluzie, sucurile din fructe și legume sunt benefice pentru sănătatea organismului, însă este important să se aleagă cu atenție sucurile și să se evite cele bogate în zaharuri și sărace în nutrienți esențiali.