Dietă

Dieta Paleo - beneficii și principii de bază pentru o alimentație sănătoasă

Postat la 21.04.2023


Dieta Paleo, cunoscută și sub denumirea de dieta omului primitiv, este o dietă bazată pe alimentele pe care presupușii noștri strămoși le-au consumat în perioada paleolitică. Această dietă se concentrează pe alimente integrale, neprocesate, cu un conținut ridicat de proteine și grăsimi sănătoase, și exclude alimentele procesate, bogate în carbohidrați rafinați și zahăr adăugat.


De ce este atât de populară această dietă? Susținătorii dietei Paleo cred că această dietă reprezintă cea mai sănătoasă și mai naturală metodă de a mânca și că ea poate ajuta la reducerea riscului de boli cronice, precum bolile de inimă, diabetul și cancerul. De asemenea, se crede că această dietă poate ajuta la pierderea în greutate și la îmbunătățirea performanței atletice.


Ce presupune această dietă? Iată principiile de bază ale dietei Paleo:


1.Consumul de proteine slabe: Această dietă se concentrează pe proteine slabe, cum ar fi carnea slabă (de pui, curcan sau vită), peștele și fructele de mare, ouăle și carnea de pasăre.


2.Consumul de legume și fructe: Dieta Paleo include o varietate de legume și fructe, în special cele cu un conținut scăzut de carbohidrați.


3.Consumul de grăsimi sănătoase: Această dietă include grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline, de cocos și de avocado, nucile și semințele.


4.Evitarea alimentelor procesate și a zahărului adăugat: Dieta Paleo exclude alimentele procesate, bogate în carbohidrați rafinați și zahăr adăugat.


5.Consumul moderat de carbohidrați: Dieta Paleo nu exclude complet carbohidrații, dar se concentrează pe carbohidrații proveniți din legume și fructe, nu din cereale și produse de patiserie.


6.Consumul de alimente neprocesate și integrale: Această dietă se concentrează pe alimente neprocesate, integrale și cât mai naturale.


Dezamăgiți de dietele tradiționale, dieta Paleo are mulți susținători, dar aceasta poate avea și unele dezavantaje. De exemplu, unele persoane pot fi alergice sau intolerante la anumite alimente permise în dieta Paleo, cum ar fi ouăle sau nucile. De asemenea, această dietă poate fi costisitoare, deoarece se concentrează pe alimente proaspete și neprocesate.


În concluzie, dieta Paleo este o dietă populară și controversată, care se concentrează pe alimente integrale, neprocesate, bogate în proteine și grăsimi sănătoase, și exclude alimentele procesate, bogate în carbohidrați rafinați și zahăr adăugat.