Postat la 31.03.2023
Multe persoane ajung să consume lapte vegetal, fie pentru că urmează o dietă vegană, fie din cauza intoleranței la lactoză sau altor probleme de sănătate. Dar cât de diferit este laptele vegetal față de cel de origine animală și cât de sănătos este pentru organismul nostru?
În comparație cu laptele de origine animală, laptele vegetal nu conține lactoză și nu este obținut prin procese de pasteurizare sau omogenizare. În plus, laptele vegetal are o compoziție nutrițională diferită de cea a laptelui natural și, prin urmare, aportul de nutrienți cheie, precum proteinele, vitaminele și mineralele, poate fi insuficient.
Este important să acordăm atenție etichetelor alimentare ale lacticelor vegetale, deoarece multe conțin aditivi precum stabilizatori, emulgatori, zahăr și arome. Modul de ambalare al acestor produse este, de asemenea, important de luat în considerare, având implicatii semnificative asupra sănătății consumatorilor.
Potrivit nutriționiștilor, laptele de soia este considerată cea mai proastă alternativă la laptele obișnuit de origine animală. Acesta este obținut prin procesare intensă și conține aditivi precum uleiuri și carragenan, care poate declanșa procese inflamatorii precum artrita și sindromul de colon iritabil. Desi în forma sa naturală și pură, laptele de soia poate fi o bună alternativă nutrițională, conținând 4,5 grame de grăsime, 8 grame de proteine, 4 grame de carbohidrați și 330 mg de calciu, variantele disponibile în comerț nu se apropie de aceste calități.
Având în vedere aceste lucruri, hai să vedem care este cea mai bună alegere ca înlocuitor pentru laptele obișnuit, și anume laptele neîndulcit de nuci caju. Dacă 250 de ml de lapte de vacă conțin între 90 și 150 de calorii, aceeași cantitate de lapte de nuci caju nu conține decât 25-60 de calorii. Este foarte bogat în proteine și fier și este mai cremos și cu un gust mai puțin pronunțat de nucă față de alte varietăți de lapte vegetal.
Ca alternative, există posibilitatea de a consuma laptele de migdale sau de cânepă, deși ambele au conținut ridicat de apă și nu au același aport nutrițional pe care îl are laptele de nuci caju.
În schimb, laptele de ovăz este o alternativă populară, având o aromă plăcută de nucă și este recomandat pentru cafea și cerealele de la micul dejun. Cu toate acestea, compoziția sa nutrițională este mult mai diluată decât a laptelui de vacă, conținând maximum 15% ovăz și fiind scăzut în proteine și calciu. Este important de reținut că laptele de ovăz conține cantități mici de gluten, deci nu este potrivit pentru cei care suferă de boala celiacă.