Dietă

Controlul diabetului prin dietă și exerciții fizice

Postat la 24.03.2023

Diabetul de tip 1 apare atunci când pancreasul este incapabil să producă suficient sau deloc hormon de scădere a nivelului de zahăr și devine o afecțiune care durează toată viața. Diabetul de tip 2 este o afecțiune cronică reversibilă, în care factorii genetici, cei legați de vârstă și de greutate se combină pentru a provoca rezistență la hormonul de scădere a zahărului. Chiar dacă diabetul de tip 1 și cel de tip 2 sunt afecțiuni complet diferite, ambele tipuri de diabet pot fi controlate printr-o dietă corectă și prin exerciții fizice adecvate.



De ce este important să controlați diabetul

Vestea bună este că diabetului pote fii ținut sub control prin monitorizarea nivelului de zahăr din sânge astfel se poate preveni apariția sau reapariția multor probleme de sănătate. Dar ce se poate întâmpla dacă diabetul nu este ținut sub control?


Nivelul necontrolat al glicemiei poate provoca complicații pe termen scurt și lung. De aceea, controlul nivelului de zahăr din sânge este crucial pentru ca acesta să nu se transforme într-un factor perturbator în viața de zi cu zi. Pe termen scurt, nivelul necontrolat al glicemiei poate provoca afecțiuni precum;


- Hipoglicemia, care este legată de un nivel scăzut al zahărului din sânge și care are simptome precum senzația de tremurat sau amețeală dimineața.


- Hiperglicemie, care este legată de niveluri ridicate ale zahărului din sânge și are simptome, cum ar fi nevoia frecventă de a urina și sete crescută.


- Cetoacidoza diabetică, este legată de deshidratare și determină apariția și acumularea de cetone dăunătoare în organism din cauza descompunerii grăsimilor în organism într-un ritm rapid, pe termen lung, scăparea de sub control a diabetului poate provoca complicații grave și periculoase pentru sănătate. Acesta poate duce la deteriorarea unor organe esențiale din corp, cum ar fi ochii, inima, ficatul, rinichii, pancreasul și vasele de sânge. Crescând riscul diferitelor tipuri de boli de inimă, deteriorarea vaselor de sânge mici și mari ale ochilor, picioarelor, și creierului, îngustarea arterelor, accident vascular cerebral, boli de rinichi și multe altele.


Aceste probleme pot apărea în mod obișnuit la adulții cu diabet zaharat, dar în general nu se manifestă la copiii care au diabet doar de câțiva ani.


Legătura dintre diabet și obezitate

Creșterea nivelului de grăsime din organism este asociată cu rezistența la hormonul de scădere a zahărului. Obezitatea, creșterea bruscă în greutate și faptul de a avea un exces de greutate, în special în jurul zonei abdomenului, poate fi o cauză semnificativă a apariției diabetului de tip 2.


Chiar dacă diabetul de tip 1 nu este legat de obezitate sau de creșterea în greutate, acesta este totuși legat de rezistența la hormonul de scădere a zahărului. Obezitatea și luarea în greutate în exces pot agrava diabetul de tip 1 și pot provoca complicații cardiometabolice.


Este necesar un consult medical și orientări clinice pentru a preveni obezitatea înainte ca aceasta să ducă la diabet de tip 2 și să agraveze diabetul de tip 1.


Cum să controlați diabetul

A avea niveluri de zahăr dezirabile și a le menține sub control în viața de zi cu zi poate părea o muncă grea, dar realizarea acestui lucru este de fapt ușoară.


O dietă regulată și un plan de exerciții fizice, testarea regulată a nivelului de zahăr din sânge și, mai important, stabilirea unor obiective inteligente vă pot ajuta să vă controlați diabetul.


Studiile arată că prevalența diabetului de tip 2 a crescut în întreaga lume. Spre deosebire de diabetul de tip 1, diabetul de tip 2 apare adesea din cauza obiceiurilor alimentare nesănătoase, a acumulării de toxine, a lipsei de activitate fizică, a unui stil de viață sedentar, a unor alegeri de viață greșite, a stresului și a multor alți factori. De aceea, diabetul de tip 2 poate fi controlat cu un stil de viață adecvat, o dietă corectă și suficientă mișcare.


Cum să controlezi diabetul prin dietă și exerciții fizice

O dietă sănătoasă și exercițiile fizice regulate sunt două elemente esențiale ale vieții umane, atât pentru a menține bunăstarea generală, cât și pentru a preveni bolile și a controla afecțiunile genetice sau cronice. Acestea două sunt, de asemenea, foarte eficiente în gestionarea diabetului.


De ce o dietă?

Pentru că o dietă sănătoasă vă poate ajuta să controlați diabetul. Schimbarea obiceiurilor alimentare proaste și o mai mare conștientizare a alimentelor care funcționează cel mai bine pentru organismul vostru sunt de fapt doi pași simpli pentru o sănătate mai bună. O dietă sănătoasă în mod regulat vă poate ajuta;


- să pierdeți în greutate, să controlați creșterea în greutate și să vă mențineți o greutate sănătoasă.

- să vă mențineți glicemia la un nivel sănătos și dezirabil.

- să aveți mai multă energie și motivație în viața de zi cu zi.


Ce să mâncați?

Partea critică a alimentației  pentru personele cu diabet zaharat este alegerea unor alimente diferite și sănătoase din toate grupele alimentare. În acest fel, puteți combina beneficiile tuturor grupelor de alimente în organismul dumneavoastră. Dar pentru a face această combinație sănătoasă de alimente, trebuie să cunoașteți grupele alimentare potrivite. De aceea, se recomandă să lucrați cu un specialist și cu un medic pentru a face planul alimentar potrivit.

O dietă raw vegană, cum ar fi o dietă săracă în carbohidrați sau o dietă ketogenică, cu legume și alimente bogate în nutrienți, poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge. 

Unele fructe pot conține un indice glicemic ridicat. Astfel, se recomandă să vă limitați la citrice.


Citrice:

Studiile au arătat că citricele pot ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge. Citricele, cum ar fi lămâile, portocalele și grepfrutul, conțin ambele o cantitate bună de vitamina c, acid folic și minerale.


Semințe de Chia:

Semințele de chia sunt nutrienți antioxidanți care conțin cantitatea potrivită de fibre și proteine. Acestea vă pot ajuta să pierdeți în greutate prin scăderea poftei de mâncare.


Ce să limitați?

Este esențial să echilibrați indicele glicemic prin dietă. Alimentele cu indice glicemic ridicat pot crește glicemia. De aceea, este bine să evitați alimentele cu indice glicemic ridicat, cum ar fi; pastele albe, pâinea albă, orezul alb, alimentele sau băuturile care conțin cantități mari de sare sau zahăr și fructele cu indice glicemic ridicat, cum ar fi ananasul și pepenii. Sarcina glicemică are aceeași importanță ca și indicele glicemic. Deoarece perioada de timp în care încărcătura glicemică vă deranjează este mai lungă și mai ridicată decât indicele glicemic.


De ce să faceți exerciții fizice?

Exercițiile fizice contribuie la pierderea în greutate alături de dietă. Acum știm cu toții că creșterea în greutate și obezitatea pot crește riscul de diabet de tip 2 și agrava diabetul de tip 1. Astfel, este important să creștem activitatea fizică pentru a ajunge la o greutate sănătoasă, a o menține și a evita sau controla diabetul.


Exercițiile fizice și renunțarea la sedentarism vă pot aduce motivație în viața de zi cu zi și vă pot îmbunătăți starea generală de bine. Cu un plan bun de exerciții fizice, puteți scădea nivelul de zahăr din sânge și îmbunătăți colesterolul bun.


Cum să faceți exerciții fizice pentru controlul diabetului?

Ceea ce ar trebui luat în considerare cu privire la exercițiile fizice pentru a controla diabetul sunt durata exercițiilor și intervalul de timp dintre exerciții și ultima masă. La fel ca și planul de dietă, ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră și să obțineți informații de la un antrenor despre ce plan de exerciții este cel mai bun pentru dumneavoastră.


De ce să faceți exerciții fizice?

Exercițiile fizice contribuie la pierderea în greutate alături de dietă. Acum știm cu toții că creșterea în greutate și obezitatea pot crește riscul de diabet de tip 2 și agrava diabetul de tip 1. Astfel, este important să creștem activitatea fizică pentru a ajunge la o greutate sănătoasă, a o menține și a evita sau controla diabetul.


Exercițiile fizice și renunțarea la sedentarism vă pot aduce motivație în viața de zi cu zi și vă pot îmbunătăți starea generală de bine. Cu un plan bun de exerciții fizice, puteți scădea nivelul de zahăr din sânge și îmbunătăți colesterolul bun.


Cum să faceți exerciții fizice pentru controlul diabetului?

Ceea ce ar trebui luat în considerare cu privire la exercițiile fizice pentru a controla diabetul sunt durata exercițiilor și intervalul de timp dintre exerciții și ultima masă. La fel ca și planul de dietă, ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră și să obțineți informații de la un antrenor despre ce plan de exerciții este cel mai bun pentru tine


Exerciții de aerobic

Exercițiile aerobice ajută la pierderea în greutate, la scăderea glicemiei și la creșterea nivelului de colesterol bun.

Vă puteți face un plan săptămânal de mers pe jos, alergare, înot sau chiar dans. Mersul în pas vioi, care nu este foarte obositor, poate fi un exercițiu ușor de început. Alergarea poate fi, de asemenea, un exercițiu excelent pentru a arde calorii. Înotul face ca întregul corp să lucreze și, de asemenea, faptul de a fi în apă este relaxant.


Exerciții de rezistență

După ce ați adoptat exercițiile aerobice în rutina săptămânală, puteți începe exercițiile de rezistență.

Exerciții precum antrenamentul cu greutăți și ridicarea greutăților vă ajută să vă întăriți mușchii și să aveți oase mai sănătoase. Atunci când cea mai mare parte a glucozei din organism este folosită de mușchi în timpul acestor exerciții, capacitatea organismului dumneavoastră de a vă controla nivelul de zahăr din sânge crește.


Exerciții de flexibilitate

Exercițiile de flexibilitate includ tehnici precum rularea, îndoirea și întinderea. Puteți încerca yoga, care include toate aceste tehnici.

Flexibilitatea este foarte benefică pentru a ajunge la mușchii la care nu veți putea ajunge prin alte tipuri de exerciții. Întinderea ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge și este benefică pentru gestionarea diabetului, în special pentru diabetul de tip 2. Stretchingul poate fi un pre exercițiu pentru exercițiile de întărire. Este un mod de exerciții fizice calmant și relaxant care face ca organismul dumneavoastră să fie mai echilibrat zahăr.