Postat la 15.03.2020
Tot mai multi oameni imi spun ca ii supara fierea, astfel am decis sa vorbim putin despre ea si patologia ei...
Fierea sau bila cum o numim in termeni populari este un lichid de culoare galben spre verde. Are un caracter alcalin si un gust amar, fiind secretat de ficat si depozitat in vezicula biliara. Prin evacualea lui in duoden ajuta la digestia lipidelor (grasimilor). Creste absorbtia grasimilor, ajuta si la extragerea substantelor solubile din grasime precum vitamina D,E,K si A.
Bila reprezinta si modul de eliminare a bilirubinei, produsa de celulele rosii reciclate de ficat. Aceasta este o alta functie importanta, pe langa cea destinata digestiei.
Pe langa aceste functii de o importanta majora, aceasta indeplineste si o functie de aparare fiind un bactericid prin sarurile biliare, dar contribuie si la neutralizarea acidului gastric prin caractelul sau alcalin.
Pana acum concluzia este ca functionarea defectuoasa in acest sens si alimentele ce dau simptome tipice sunt cele bogate in grasimi.
Aprofundand in patologia acesteia, colecistita este definitia bolii in sine (Inflamatia colecistilui). Colecistita, precum alte afectiuni are doua faze, cea acuta si cea cronica.
In colecistita acuta tratamentul are loc in cadrul spitalului si se intrerupe alimentatia initial. In primele 24-48 de ore se administreaza lichide hidrolizate precum: limonada, ceaiuri neindulcite, sucuri diluate naturale din fructe proaspete. Dupa aceasta perioada de timp se introduc piureuri de fructe, lactate slabe si iaurturi degresate. Pe masura ce faza acuta este diminuata se adauga carbe slaba, peste slab, fainoase (paine prajita).
In faza cronica este mai permisiva din punct de vedere alimentar insa si aici sunt necesare cateva indicatii clare. Aceste indicatii alinentare fac parte din tratamentul curativ al bolii.
Din punct de vedere alimentar sunt indicate lactatele slabe cu un continut mic de grasimi (iaurt, branza proaspata de vaci, cas, urda, lapte), fainoasele fara seminte adaugate si fructe deshidratate, pastele fainoase, orezul, carnea slaba de pui si curcan fara piele, vita slaba, muschiuletul de porc, ouale moi, fulgi de ovaz. Legumele proaspete sunt indicate in aceasta situatie insa cele nefibroase. Cartofii copti, fasole verde, spanacul, dovlecei si ciupercile sunt alegerile potrivite pentru aceasta patilogie.
Din categoria grasimilor singurul indicat este untul, dar si el intr-o cantitate mica (10g/zi). Zaharurile, sosurile si mancarea condimentata sau procesata sunt recomandate a fi evitate. Carnea grasa, alimentele cu un continut mare de grasimi, mezelurile, branzeturile grase, prajelile, bauturile foarte calde sau reci, fructele necoapte si anumite deserturi sunt total contraindicate in aceasta situatie.
In cazul asa numitei "fiere lenese", cand nu vorbim de patologia propriu-zisa, dieta poate fi ceva mai permisiva insa si aici avem cateva alimente (sanatoase) care trebuie a fi evitate precum: rosiile, varza, vinetele, si supele/ciorbele grase. Aceste alimente se alatura pe cat posibil celor interzise in colecistita cronica.
Personal recomand fructele citrice oamenilor cu probleme biliare tocmai pentru a inlatura senzatia de greata. Completand cu dieta corezpunzatoare, consumul de alimente indicate, simtomele vor fi diminuate si tinute in frau cu succes.
Dr Vlad Rosca